Опитування
За скільки Ви набрали м'язову масу в 10 кілограм?
Всего ответов: 162
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Анализ сайта Счетчик PR-CY.Rank
Головна » 2013 » Апрель » 13 » Користь від бігу
23:31
Користь від бігу

У сучасної людини виникає все більше і більше проблем пов'язаних зі зниженням фізичної активності: надмірна вага, порушення кров'яного тиску, серцево-судинні захворювання, та інші супутники малорухливого способу життя. Одним із найкращих способів компенсувати недолік руху є біг.

Біг - один із самих простих, доступних і корисних видів спорту.
Щоб зрозуміти, що таке біг, потрібно хоча б раз змусити себе встати з дивану і пробігтися на свіжому повітрі. Як мінімум ви отримаєте задоволення від самого руху, як максимум - поправите здоров'я.

Чим корисний біг?

Біг дає струс всьому організму - це кращий засіб від гіпертонії, перепочинок, нежиті. Він також допомагає тримати себе в тонусі, покращує кровообіг.

Тренування серцево-судинної системи. Тренуючи серце, покращується кровообіг, а отже, і постачання органів киснем.

Крім того, біг приводить у форму всі групи м'язів: коли ви бігаєте, працюють не тільки литки й стегна, але і прес, руки, шия. При цьому навантаження на все тіло досить м'яка. Загалом, біг, в поєднанні з правильним харчуванням - один з кращих засобів для схуднення.

Біг благодійно впливає на імунну систему, центральну нервову систему.

Біг сприяє гартуванню, якщо бігати на свіжому повітрі.

Але саме головне достоїнство бігу в тому, що він здатний знімати стрес. Він у буквальному розумінні «провітрює голову», а тим, хто живе в мегаполісі, це просто необхідно.

Однак, не все так райдужно, як може здатися на перший погляд. Є й зворотний бік медалі. У зв'язку з посиленою роботою легенів під час бігу, їм не можуть займатися люди, які страждають різними захворюваннями легенів. Те ж можна сказати і про людей, що мають проблеми пов'язані з роботою серцевого м'яза, які перенесли деякі операції, які страждають варикозним розширенням вен, хворобами суглобів, плоскостопістю. Тому якщо ви вирішили зайнятися бігом не зайвим буде проконсультуватися з лікарем.

Так з чого ж почати?

Як правило, головна помилка новачків у бігу - стрімкий початок. Приступати до тренувань потрібно з піших прогулянок, поступово збільшуючи швидкість ходьби. Потім можна перейти на пробіжки, чергуючи їх з ходьбою. І тільки коли ваш організм звикне до навантажень можна використовувати біг в чистому вигляді. Але навіть якщо ви вже досвідчений бігун, пам'ятайте: занадто інтенсивні навантаження не оздоровлюють, а, навпаки руйнують організм. Бігати слід підтюпцем, саме такий вид бігу - найбезпечніший для суглобів. Пульс в середньому повинен бути 100-110 уд. / Хв, не більше 120.

Спочатку, звичайно, буде, складно, тому періодично переходьте на ходьбу, а після відновлення пульсу знову на біг. Займаючись регулярно, через 10-12 тренувань ви зможете тримати пульс на рівні 110 - 120 уд. / Хв. - Це те, до чого треба прагнути.

Розподіл навантаження

Перед пробіжкою виконайте розминку на протязі 3-5 хвилин, для того щоб розігріти організм і розігнати кров. Для цього достатньо пройтися у швидкому темпі, так, щоб почастішав пульс. Зробити кілька глибоких вдихів носом з повним видихом через рот. Виконайте махові рухи руками і ногами, обертальні рухи тулуба.
Непогано б потягнути розігріті м'язи, особливо м'язи ніг і спини.
Починайте біг у невисокому темпі, періодично прискорюючись метрів на 200. Останні 50 метрів поступово сповільнюйте. Після проходження задуманої дистанції ні в якому разі не зупиняйтеся. Походіть, поки не відновиться пульс і дихання.

Коли і скільки бігати?

Спочатку потрібно прислухатися до організму і поступово з 10-15 хвилин дійти до 30 - цього достатньо для повноцінної пробіжки.

Графік пробіжок кожен вибирає сам, але в загальному, 2-3 рази на тиждень буде достатньо. Якщо у вас є бажання бігати більше, можна дозволити собі пробіжку через день, але не частіше: вашим м'язам потрібен час для відновлення.

Який час вибрати для бігу: ранок або вечір? Є думка, що біг з ранку призводить до інфарктів. І воно має свої підстави: організм ще не прокинувся, не відпочив, а біг - струс для організму. Тому краще дозволити собі до кінця прокинутися, а вже потім відправлятися на пробіжку.

Пробіжки бажано здійснювати в відносно безлюдних місцях. Найкраще бігати в парку, лісі, по набережній: і повітря чистіше і людей менше.

Взуття для пробіжок слід вибирати зручніше, з товстою підошвою, не надто важку, це вбереже ваші суглоби від травм.

Правильне дихання і харчування

Під час бігу дихати треба носом. Якщо ви починаєте дихати ротом - це означає перевантаженість організму і брак кисню. Під час бігу, важливо розслабитися і не намагатися підлаштуватися під якийсь ритм. Ритм повинен прийти сам по собі якщо його не збивати.

З початком пробіжок у вас може підсилитися апетит, що цілком природно. На перших порах буде нелегко особливо тим, хто худне - тому доведеться ще ретельніше стежити за своїм раціоном.

Тобто можна за 30 хвилин до пробіжки, тільки нещільно - бажано овочі або фрукти. Після тренуванні їсти можна майже відразу.

І пам'ятайте: рух, у тому числі і біг, для людини - природний стан. Тому бігати, корисно для здоров'я, як для фізичного, так і для психологічного. Тільки важливо, як і у всьому, дотримувати міру і дуже скоро ви відчуєте користь від занять. Бігайте на здоров'я!

Джерело http://sotvorisebya.blogspot.com
Переглядів: 2541 | Додав: Антон | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]