Опитування
Скільки ви тягнете (станова тяга)
Всего ответов: 438
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Анализ сайта Счетчик PR-CY.Rank
Головна » 2013 » Июль » 12 » Правильний режим дня
18:57
Правильний режим дня


  Одна з умов збереження і зміцнення здоров'я - науково обгрунтований і неухильно дотримуваний порядок праці, відпочинку, сну, харчування - одним словом правильний режим дня. Дотримання режиму робочого дня значно полегшує будь-яку діяльність, дозволяє максимально використовувати всі можливості організму людини.

  Фізіологічною основою режим дня людини є вироблення динамічного стереотипу. Динамічний стереотип - система умовних рефлексів. В результаті тривалого проходження певного розпорядку дня ця система закріплюється, усталюється. Безладна ж чергування занять руйнує стереотип і негативно позначається на стані організму.

  Умови, життя і особливості професійної діяльності у всіх різні. Кожен може сам скласти зручний для себе розпорядок, керуючись деякими основними правилами. І перше з них - це відвести для будь-якого виду діяльності чітко визначений час.

  Вся діяльність організму людини підпорядкована певним ритмічним коливанням, як і все живе в природі. Ритмічно скорочуються серце і дихальна мускулатура, за неспанням слід сон, змінюються рівень гормонів і біологічно активних речовин в крові, діяльність органів травлення і т.д.

  Основна ознака ритмічних процесів - їх повторюваність. Біоритм - це рівномірне чергування в часі функціональних станів організму, фізіологічної діяльності його органів і клітин. Всі біоритми в організмі людини тісно взаємопов'язані і взаємозумовлені.

  Всі функції організму пов'язані з витрачанням енергії. І щодня в строго певні години кожен внутрішній орган її заповнює.

  Вчені встановили, що максимум працездатності спостерігається з 10 до 12:00, потім рівень її дещо падає і з 16 до 18 годин знову незначно підвищується. При цьому максимум окремих функціональних показників відзначається як в ранкові, так і у вечірні години. Так, вранці м'язова сила менше, ніж ввечері, з 16 до 19 годин у багатьох спортсменів вище результати в стрибках в довжину, у штовханні ядра, в бігу на 100 метрів.

  Крім того, було встановлено, що описані зміни працездатності характерні лише для частини людей. Близько 30% мають максимальні показники працездатності тільки у вечірні години, і 45 - 50% - однаковий рівень працездатності протягом усього робочого дня. кращий гумор мережі Ці групи людей умовно названі «жайворонками», «совами» і «голубами». Найбільше число «сов» зустрічається серед людей творчих професій, а «жайворонків» - серед робітників і службовців.

  Режим робочого дня «сов» протилежний «жайворонків» та найпродуктивніші годинник відсуваються, як правило, на вечірній час, коли організму доводиться витрачати додаткові зусилля для неспання. Природно значною мірою передчасно зношується організм.

  Найважливіший біоритм - ритм добовий. Наприклад, дослідження підтверджують, що найбільш сприятливий час лягати спати - між 21 - 22 годинами, так як на 22 - 23 години припадає один з фізіологічних спадів. І якщо людина не засинає з якихось причин до 24 годин, то в 24 години лягти спати буде проблематично. А нерідко саме ці години доби і використовують для тієї чи іншої творчої роботи, бо дійсно на 24 - 1:00 ночі припадає один з піків нашої працездатності. Але вона є не природною активністю, і в наступні дні у таких людей різко знижується працездатність. Такі порушення природного ритму сну призводять до ішемічної хвороби серця, гіпертонії, хронічної втоми та ін. Люди, що живуть всупереч природному біоритму, прискорюють процес старіння.

  Помічено, що на 5 - 6:00 ранку припадає найбільший значний фізіологічний підйом і найвища працездатність людини, але, на жаль, сучасна людина цей час просипає.

  Активні годинник для всіх - від 5 до 6:00, з 11 до 12:00, з 16 до 17 годин, з 20 до 21 години, з 24 до години ночі.

  Пасивні години - з 2 до 3:00, з 9 до 10:00, з 14 до 15 годин, з 18 до 19 годин, з 22 до 23 годин.

  Секрет довголіття в простій і природного життя, нормальному сні. Людина повинна вести денний спосіб життя і дотримувати правильний режим дня. У світлий час доби рівень фізіологічних реакцій підвищений, у темний ж, нічний час - сильно ослаблений.

  Рівень працездатності коливається не тільки протягом доби, а й протягом тижня. У понеділок фізична і розумова працездатність мінімальна. Потім вона поступово зростає, досягаючи максимальних значенні в середу і четвер. У п'ятницю працездатність знову різко падає.

  Цікаво, що робочий тиждень сформувалася у різних народів незалежно один від одного. Свою назву - дні тижня, ще в давнину одержали за назвами видимих ​​неозброєним оком планет і Сонця. Понеділок вважали днем ​​Місяця, вівторок - Марса, середу - Меркурія, четвер - Юпітера, п'ятницю - днем ​​Венери, субота була названа на честь Сатурна, а неділя в честь Сонця.

  Знаючи закономірності тижневих змін працездатності, можна оптимально організувати режим робочого дня і спланувати час праці та відпочинку, в такому випадку Вам вдасться дотримувати правильний режим дня. Зокрема, високий рівень працездатності у вівторок, середу і четвер свідчить про недоцільність використання цих днів для відпочинку. Вихідні дні в суботу і в неділю вимагає більш тривалого входження в трудовий тиждень. Тому понеділок називають «важким днем». В цей день найбільша кількість нещасних випадків і аварій на виробництві.

                                             Правильний режим дня - висновки

  Потрібно виробити динамічний стереотип і намагатися його дотримуватися, візьміть до уваги активний і пасивний час доби. А найголовніше прислухайтеся до свого організму і давайте йому своєчасний відпочинок. Для середньостатистичної людини сон становить 7-8 годин.

  Правильний режим дня - це запорука Вашої продуктивної роботи, гарного настрою та благополуччя. Адже не дарма режим дня людини дуже впливає на нього, на його вчинки та дії.

  Прислухайтеся до свого організму і можливо Ви створите для себе індивідуальний «правильний режим дня», але все ж таки варто дотримуватися основних принципів наведених у цій статті.
Переглядів: 1729 | Додав: Антон | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]